perjantai 13. maaliskuuta 2015

Papunet esimerkkinä oppimispeleistä


Papunet on varmaankin yksi tutuimmista oppimispelejä sisältävistä nettisivuista. Papunet on suunnatu erityisesti puhevammaisille tai -vaikeuksisille, ja sieltä löytyy myös runsaasti kaikkea muuta kuin vain oppimispelejä. Sivustolta löytyy materiaalia opetuskäyttöön, tutkimustietoa ja ylipäätään informaatiota puhevaikeuksista, ja kaikki tämä löytyy luonnollisesti myös selkokielellä ja kuunneltavassa muodossa. 
Itse pelit sivulla on suunnattu kaikenikäisille ja eri tavoin kommunikoiville. Pelien joukosta löytyy tehtäviä, tarinoita ja pelejä. Pelien taso on hyvin vaihteleva. Pelien aiheet koskettavat erilaisia kouluaineita, kuten äidinkieltä ja matematiikkaa, mutta joukosta löytyy myös nokkeluus- ja tarkkuuspelejä. Suurinta osaa peleistä pääsee pelaamaan ilman kirjautumista, mikä on selkeä etu. Lisäksi pelit ovat melko helppoja, ja kaikista löytyy myös selkokielinen vaihtoehto. Luulisinkin, että Papunetin pelit toimivat nuorilla oppilailla, mutta en usko, että kuudesluokkalaiset enää jaksaisivat innostua eläinten etsimisestä kuvasta tai palapeleistä. Papunet sopii hyvin esimerkiksi alkuopetukseen, sillä sen kaikki pelit eivät vaadi edes lukutaitoa. Omakin kokemukseni mukaan juuri alkuopetuksessa sitä hyödynnetäänkin eniten.

Omasta mielestäni pelit eivät ole kaikkein motivoivimpia, mutta ottaen huomioon sen, että ne ovat ilmaisia, ovat ne mielestäni ihan kelvollisia. Papunet voisikin toimia juuri ensimmäisenä kosketuksena internetin pelien maailmaan. En tiedä kuinka paljon papunetin pelit tukevat tai lisäävät tosin oppimista, mutta ne voisivat olla mukavaa vaihtelua alkuopetuksen matematiikan ja äidinkielen opetukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti